Dé letselschade-expert
Altijd maatwerk
Groot netwerk specialisten
Persoonlijke & deskundige hulp
Verkeersongeval

Letselschade als gevolg van een verkeersongeval

Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Wij kunnen u bijstaan bij het verhalen van uw letselschade. Voor onze dienstverlening brengen wij géén kosten bij u in rekening; wij nemen onze kosten mee in uw schadeclaim en factureren rechtstreeks aan de aansprakelijke partij. Dit heeft verder géén invloed op de hoogte van uw schadevergoeding.

Aangezien wij conform het Nederlands recht werken is het van belang dat het ongeval in Nederland plaatsvond. Wanneer het ongeval in het buitenland heeft plaatsgevonden maar wederpartij een Nederlands kenteken had, kunnen wij de kwestie eveneens conform het Nederlands recht behandelen.

Bij ongevallen waarbij een voertuig is betrokken verhalen wij uw letselschade op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dit kan zijn de WAM-verzekeraar – van wederpartij – behorende bij het betrokken voertuig (auto, vrachtwagen, bus, motor, brommer, scooter, tractor, etc.) of de Aansprakelijkheidsverzekeraar Particulieren – van wederpartij – in geval sprake is van een aanrijding door een fietser. Bij ongevallen met een trein / tram verhalen wij uw schade op de desbetreffende vervoermaatschappij.

Bijzondere situaties

Wederpartij is niet verzekerd of onbekend

Wanneer wederpartij niet verzekerd is kunnen wij uw letselschade verhalen op het Waarborgfonds. Dit geldt ook wanneer wederpartij (het kenteken van het voertuig) onbekend is, bijvoorbeeld ingeval wederpartij is doorgereden na het ongeval. Het Waarborgfonds kan alleen door ons benaderd worden wanneer sprake is van een ongeval waarbij een motorvoertuig of een elektrische fiets betrokken was. Voor het verhalen van uw letselschade op het Waarborgfonds is het van belang dat er getuigen zijn die de oorzaak van het ongeval kunnen bevestigen en dat u aangifte bij de politie heeft gedaan. Het Waarborgfonds hanteert een eigen risico ad € 250,00 voor de te claimen materiële schade, wanneer de schade is veroorzaakt met een onbekend voertuig. Dit is niet aan de orde bij schade veroorzaakt met een onverzekerd of gestolen voertuig.

Eenzijdig ongeval of zelf aansprakelijk

Wanneer sprake is van een eenzijdig ongeval (bijvoorbeeld wanneer u zelf tegen een boom of paal bent gereden, een wild dier heeft aangereden of uit de bocht bent gevlogen) of wanneer u zelf aansprakelijk bent voor een aanrijding kunnen wij uw letselschade verhalen in geval u zelf ten tijde van het ongeval een SVI-verzekering op het betreffende voertuig had afgesloten. SVI staat voor schadeverzekering inzittenden, niet te verwarren met een ongevallenverzekering inzittenden. Indien sprake was van rijden onder invloed van drank / drugs zal de SVI-verzekeraar géén schadevergoeding toekennen, aangezien dit in de polisvoorwaarden is uitgesloten.

U bent schuldloze derde

Wanneer u als passagier / bijrijder / opzittende een verkeersongeval is overkomen valt u onder de schuldloze-derde-regeling. Dit houdt in dat uw letselschade ongeacht de toedracht van het ongeval vergoed wordt, hetzij door de verzekeraar van wederpartij, hetzij door de verzekeraar van het voertuig waarin of waarop u zich bevond. U had immers geen enkele invloed op het ontstaan van het ongeval en bent daarom een schuldloze derde.

Verminderde aansprakelijkheid

Wanneer u ten tijde van het ongeval geen gordel droeg, te hard reed of bijvoorbeeld op uw fiets door rood reed bestaat de kans dat wederpartij uw letselschade niet volledig vergoed. Wederpartij kan dan een percentage ‘eigen schuld / eigen risico’ op de schadevergoeding in mindering brengen. Dit geldt ook wanneer de bestuurder van het voertuig waarin u zich bevond ten tijde van het ongeval onder invloed van drank / drugs was en u daarvan op de hoogte was op het moment dat u in het voertuig stapte.